Ingrediënten

Ingrediëntenlijst OLIEBE® plantenkleuringen: 

berkenbladeren, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Berk
blauwhout(https://en.wikipedia.org/wiki/Haematoxylum_campechianum)
cachou(https://nl.wikipedia.org/wiki/Cachou)
geelwortel, (https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric)
Henna (https://nl.wikipedia.org/wiki/Henna)
hibiscus, (https://en.wikipedia.org/wiki/Althaea_officinalis)
indigo, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Indigo_(kleurstof))
koffie, (https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica)
zwarte kummel, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Karwij)
malve, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaasjeskruid)
meekrap, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Meekrap)
oregano, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_marjolein)
rabarberwortel (https://en.wikipedia.org/wiki/Rheum_(plant)
ratanhia wortel (https://nl.wikipedia.org/wiki/Krameria),
Rode biet (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_biet)
rood sandelhout, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Baphia_nitida)
roomse kamille, (https://en.wikipedia.org/wiki/Chamaemelum_nobile)
salie, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_salie)
senebladeren (cassia), (https://en.wikipedia.org/wiki/Haematoxylum_campechianum)
tarwe, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarwe)
ververs wede (https://en.wikipedia.org/wiki/Reseda_luteola)
vlier (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlier_(geslacht))
vuilboomschors, (
walnootbolster,  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Walnoot_(vrucht))
en zwarte thee. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Theeplant)

(+/-):HENNA, LAWSONIA INERMIS POWDER, KRAMERIA TRIANDRA ROOT POWDER, CASSIA ITALICA LEAF POWDER, INDIGOFERA TINCTORIA LEAF POWDER, INDIGOFERA ARGENTEA LEAF POWDER, PTEROCARPUS SANTALINUS WOOD POWDER, RUBIA TINCTORUM ROOT POWDER, JUGLANS MANDSHURICA SHELL POWDER, WHEAT POWDER, CURCUMA HEYNEANA ROOT POWDER, HAEMATOXYLON CAMPECHIANUM POWDER, SALVIA OFFICINALIS LEAF POWDER, OREGANO POWDER, ISATIS TINCTORIA LEAF POWDER, CASSIA SENNA POWDER, ELDERBERRIES POWDER, ANTHEMIS NOBILIS FLOWER POWDER, FRANGULA ALNUS BARK POWDER, COFFEA ARABICA, RHEUM RHAPONTICUM ROOT POWDER, ANTHEMIS NOBILIS FLOWER POWDER, ACACIA CATECHU BARK POWDER, BETA VULGARIS ROOT POWDER, BETULA LEAF POWDER, MALVA FLOWER POWDER, CAMELLIA SINENSIS LEAF POWDER, CARUM CARVI SEED POWDER

De plantenkleuringen van Alexander Pietschmann zijn mengelingen van verschillende bestanddelen. Al naargelang de kleur worden de gebruikte planten apart of in verschillende mengsels en gewichtsaandelen verwerkt.

Door het fabricageproces is het mogelijk dat kleine hoeveelheden van alle grondstoffen in een kleur zitten. Dit is met betrekking tot een allergieprobleem belangrijk om rekening mee te houden.
Indien bij één van de grondstoffen een probleem optreedt, dan raden we u het gebruik van onze plantaardige producten dringend af.
Wordt een probleem vermoedt, dan is vooraf een allergietest vereist.

Ingrediëntenlijst OLIEBE® producten

Abrikozenpitolie
Een milde, uit de pitten van de wilde abrikoos gewonnen olie, dat heel geschikt is voor de gevoelige huid. Het werkt vocht inbrengend, maakt de huid glad en elastisch. Het trekt snel in en laat een dun, beschermend olielaagje achter. Zwangere vrouwen kunnen abrikozenpittenolie gebruiken om de buik te masseren. Het wordt eveneens ingezet bij cellulitis en overmatige eeltvorming.

Acylglutamaat
Acylglutamaat wordt uit een verbinding van aminozuren met kokosvetzuur gemaakt en is een zeer zachte was actieve substantie. De basis grondstof kokosolie is volledig biologisch afbreekbaar en irriteert niet aan de ogen en slijmvliezen. Acylglutamaat is een dure tenside en wordt daarom spaarzaam gebruikt. Glutamine reguleert de zuur-base huishouding en verstevigd de huid.

Alcohol
(Ethanol) is een plantaardige alcohol die door OLIEBE® gebruikt wordt als oplosmiddel voor een aantal grondstoffen die niet in water oplosbaar zijn. Ethanol is een langzaam drogend oplosmiddel omdat dit het haar minder uitdroogt. Het is duur omdat er een hoge accijns op zit, maar OLIEBE® geeft hieraan toch de voorkeur omdat het beter is voor huid en haar en het milieu. Het heeft bovendien een conserverende werking en heeft geen allergene effecten.

Aloë Vera
Een van de eigenschappen van Aloë Vera is een positief effect op de werking van het bindweefsel in de huid. Daardoor wordt de groei van nieuwe huidcellen gestimuleerd en de huid ontdaan van dode huidcellen. Het werkt tegen jeuk, koelend, ontstekingsremmend, hygroscopisch, en is zeer goed te verdragen op gevoelige en geïrriteerde huid. Bij verschillende huidziektes en beschadigingen zoals schilfers, dermatitis, acne of verbrande huid heeft Aloë Vera gel een positieve helende werking. Aloë is een uiterst waardevolle “Eerste Hulp Plant.

Bergamot
De Bergamot hoort tot de familie van de Citrus planten en wordt hoofdzakelijk vanwege de geur aangeplant. de ongeveer 4 meter hoge plant komt oorspronkelijk uit Azië. Door koude persing van de schillen ontstaat de olie die stemming verhogend, angst oplossend en stres verminderend werkt. In huidverzorging wordt het vanwege de adstringerende, antiseptische en de geur gebruikt. Het werkt reinigend en helpt tegen vette huid, acne, eczemen, abcessen en roos.

Blauw duizendblad (achillea millefolium)
Het Azuleen in blauw duizendblad, dat kan oplopen tot 50% is zeer geschikt voor het behandelen van huidproblemen. Het bevordert de groei van nieuwe huidcellen, kan gebruikt worden bij vette huid, ontstoken/ gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, hoofdhuidproblemen, littekens, wonden, uitslag, behandeling van zweertjes en om bloedingen te stelpen.

Cacao boter
Wordt door persing of extractie met oplosmiddelen uit de zaden van de cacaoplant gewonnen. Cacao boter werkt rustgevend bij geïrriteerde, ruwe huid en geeft een zacht gevoel. Het werkt tegen een droge huid en is vocht herstellend.

Cisteroos
Cisteroos is een op een wilde roos gelijkende bloem. Hij groeit in de ‘maquis’ op Corsica met rozerode bloemen. De bladeren scheiden een hars uit die de oude Grieken gebruikten bij wonden, zweren, gangreen, verbrandingen en in wijn verwerkt bij dysenterie en maagaandoeningen. Het werkt samentrekkend en wond helend, antibacterieel, anti oxidatief ontsteking- en schimmel remmend. Het werkt bij eczeem en psoriasis, kan het immuunsysteem versterken en vrije radicalen neutraliseren. Het is sterk bij lymfe drainage behandelingen – werkt stimulerend op de lymfeknopen – Bovendien is het een hele goede toevoeging aan crèmes voor de verzorging van acne, vette en ontstoken huid, vooral bij meisjes in de puberteit.

Citroen
Etherische olie van de citroen werkt antiseptisch, verzorgend, vocht inbrengend, verfrissend en verlevendigd, daarnaast ruikt het heerlijk fris.

Citronella olie
Een sterk naar citroen en melisse ruikende etherische olie gewonnen uit het verse of half gedroogde gras van Cymbopogon Winterianus of Cymbopogon Nardus. Citronella olie heeft een ontstekingsremmende en antivirale werking, in de huidverzorging gebruikt tegen een onreine huid. De geur werkt ontspannend, ontkrampend, balancerend en geeft nieuwe energie.

Diamantpoeder
De toevoeging van microfijne deeltjes echte diamanten geeft glans en maakt de huid glad. Invallend licht en wordt in blauwgroen licht verandert. Het reflecteert zogenaamd verstrooit en geeft zo een glad, gelijkmatiger en glanzender oppervlak. In de huidverzorging heeft de toevoeging een soortgelijk effect. roodheid, onregelmatigheden in pigment en onzuiverheden worden bedekt. Door de absorberende mogelijkheden van diamantpoeder wordt een vette glans verminderd. Diamantpoeder heeft tegelijkertijd een ‘peelend’ effect, waardoor afgestorven huiddeeltjes loslaten. De bloedcirculatie wordt gestimuleerd en het haar wordt grondig van resten bevrijd.

Dicaprylyl Ether
Is een lichte, niet vette olie. Een goed oplosmiddel dat verspreiding over de huid en het haar bevorderd. Het is zeer goed op de huid te verdragen, vereffenend en heeft een vet herstellend effect.

Duindoornolie
Duindoornolie stimuleert de vernieuwing van huidcellen, verbetert de spankracht en elasticiteit van de huid en reguleert het vet- en vochtgehalte. De olie heeft zuiverende en helende invloed op neurodermitis, bij schilferige, rode, geprikkelde of een droge, belaste huid en beschermt tegen vrije radicalen met Pro-Vitamine A en Vitamine E.

Elemi hars
De oliehoudende hars van de Manila-elemi-boom wordt gewonnen uit het melksap van de stam. Elemi heeft een wond helende eigenschap en stimuleert de natuurlijke weerstand. OLIEBE® gebruikt de boomhars opgelost in ethanol (plantaardige alcohol) om de krulversteviger en de Stylinggel stevig te krijgen.

Geraniol
Geraniol is een natuurlijk onderdeel van de meeste etherische oliën. Het is een geurstof die allergische reacties kan veroorzaken en op ingrediëntenlijsten moet worden weergegeven.

Ginkgo Bibola
Dankzij de flavonoïden die Ginkgo extract bevat is het een antioxidant te gen vrije radicalen. Zowel olie als extract van de zaden, wortels en bladeren, worden daarom gebruikt in tal van gezichtscrèmes. De zaden hebben een antibacteriële werking. Het houdt vocht vast, verbetert de haarstructuur en bevordert de doorbloeding van de hoofdhuid. Voorkomt, door de antioxidanten, ouderdomsverschijnselen zoals vroegtijdige huidveroudering.

Glyceryl Lauraat
Is een uit kokosvet gewonnen glycerine-vetzuur-verbinding, die als emulgator gebruikt wordt. Maakt de huid soepel en glad.

Glyceryl Oleate
Is een plantaardige Emulgator. Een hulpstof die twee niet met elkaar te mengen vloeistoffen, zoals olie en water, in kleine deeltjes naast elkaar als emulsie kan stabiliseren. Het wordt hoofzakelijk uit koolzaadolie gewonnen en is volledig biologisch afbreekbaar. In het haar werkt het antistatisch, maakt het haar soepel en goed te kammen.

Glyceryl Stearate SE
Is ook een plantaardige Emulgator. De Glycerine wordt uit de scheiding van natuurlijke vetten en oliën gewonnen. Stearinezuur uit palmolie, palmpitolie en zonnebloemolie. SE betekend dat het zelf emulgerend gemaakt is door toevoeging van alkali- of kaliumstearaat.  Het heeft een vocht bewarende, gladmakende, terugvettende werking. Glyceryl Stearaat SE wordt in kokoscrème gebruikt als emulgator.

Groene mandarijn
Komt oorspronkelijk uit China. De vruchten werden traditioneel cadeau gegeven aan de Chinese mandarijnen, bestuursambtenaren, vandaar de naam. De olie wordt geperst uit het gekleurde gedeelte van de schil van de rijpe vrucht. Werkt algemeen kalmerend en is zuiverend en versterkend voor de huid.

Hydrolaten
Hydrolaten zijn bloemen – of kruidenwater. Sommige planten leveren zo weinig essentiële olie op dat ze vaak alleen gedestilleerd worden voor het hydrolaat, bijvoorbeeld korenbloem en hamamelis. Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan water oplosbare bestanddelen en – praktisch – vrij van lipofiele substanties zoals terpeenkoolwaterstoffen. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn, en vaak antiseptisch en ontstekingsremmend werken.

Inuline
Inuline, ook Alantstijfsel genoemd, is een stijfsel dat in 1804 in de wortel van de Alant werd ontdekt. Een dergelijke wortel kan tot 4 kg wegen. OLIEBE® gebruikt inuline als versteviger. Inuline is in warm water oplosbaar. Dit is heel belangrijk bij het gebruik van inuline in haarverstevigers omdat het anders resten achter zou kunnen laten in het haar.

Jojobaolie
Jojoba-olie (uit de zaden van de Simmondsia chinensis die in de Sonora woestijn groeit) is extra goed bij eczeem, psoriasis, geïrriteerde-, vette- en ouder wordende huid. Het is een vloeibare was die met vetalcohol verbonden is en daardoor een grote gelijkenis met het menselijke huidtalg heeft. het verbindt zich hier gemakkelijk mee en vormt een dun lipide laagje in de hoornhuid dat het vocht van de huid vasthoudt.

Kaliumhydroxide, potas of Kaliloog
Is een witte vaste stof met hygroscopische eigenschappen, dat opgelost in water tot Kaliloog wordt. In de producten van de alkalische Terre du Bonheur serie zorgt het voor een hogere pH-waarde (8.3) dan het bloed (7.3). Na reiniging van de huid, als de natuurlijke zuurmantel is weggewassen kunnen schadelijke stoffen door de hoge pH-waarde van de producten niet naar binnen dringen maar worden veeleer ‘uitgewassen’.

Karité- of Sheaboter
Uit de vruchten van de Shea-boom(Vitellaria paradoxa) wordt sheaboter gewonnen, bijzonder vanwege de verzorgende en genezende eigenschappen. Het wordt in West-Afrika van oudsher gebruikt voor hoogwaardige zalven, huidcrèmes en haarverzorgingsmiddelen. Sheaboter kan bij een groot aantal huidproblemen worden toegepast. Bij droge huid, in het bijzonder in gezicht, hals en decolleté en voor de verzorging van handen en nagels. Het kalmeert de schilferige huid bijvoorbeeld op het hoofd en maakt de huid glad.

Kokosolie
De kokosnoot is geen echte noot maar een steenvrucht die uit een enkel groot zaad bestaat. Door drogen ontstaat ‘kopra’ met een vetgehalte tussen 63 en 70%. Kokosolie wordt door het persen van kopra gewonnen. Omdat de olie onder de 26 graden vast is wordt het ook kokosvet of kokosboter genoemd. Het helpt tegen ontstekingen op de huid, om de huid te laten herstellen van eczeem, het beschermt de huid tegen vrije radicalen en oxidatie, herstelt de balans op de huid en gaat uitdroging tegen.

Lavendel
Echte lavendel stamt oorspronkelijk uit de kustregio’s van de middellandse zee. uit de verse bloemen wordt door waterdampdestillatie lavendelolie gewonnen. Lavendel olie werkt helend, pijnverzachtend, doorbloeding bevorderend, ontsteking – en schimmel remmend, antibacterieel en rustgevend, vandaar dat het tegen ontstoken, onreine huid en acne wordt gebruikt.

Linalool
Linalool is een geurend bestanddeel in verschillende etherische oliën. b.v. in hop, gember, majoraan en tijm. Het moet op producten staan als ingrediënt omdat het allergische reacties kan geven.

Melkzuur
Melkzuur is een organisch zuur dat wordt gevormd uit suikers door bacteriën. Het zit in de zuurmantel van de huid en zorgt voor een constante zuurgraad en houdt vocht vast. Melkzuur wordt in een lage dosis meestal gebruikt in cosmetica als een pH-regulator, als een bevochtigingsmiddel en om de verhoorning van de huid te reguleren. Het werkt positief bij schilferige-, rode huid, psoriasis, acne en jeuk.

Na-PCA
Na-PCA (zout van PCA), een stofwisselingsproduct van de huidcellen en een belangrijke natuurlijke vochtvasthoudende factor van huid en haar. De natuurlijke vochtigheidsfactor van de huid (NMF: Natural Moisturizing Factor) bestaat uit aminozuren, ureum, Na(sodium)-PCA, melkzuur en koolhydraten die zich in de hoornlaag bevinden. Deze vochtigheidsfactor voorkomt uitdroging van huid en haren en behoudt zo haar soepelheid en elasticiteit. Het irriteert de huid en ogen niet.

Patchouli
Patchouli olie wordt door stoomdistillatie gewonnen uit de gedroogde bladeren. De geur is zoet, rijk, kruidig en aards. Patchouli heeft een schimmeldodende en ontsteking werende werking, is een cel vernieuwer en bevordert de doorbloeding. Het wordt gebruikt bij zwemmerseczeem, voetschimmel, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, onzuivere vette huid en vet haar met roos. Patchouli helpt te aarden en zorgt ervoor dat we voeling blijven houden met ons fysieke lichaam.

Pepermunt
Pepermunt ruikt fris en zorgt voor de PH waarde balans in het haar. Hierdoor is de olie zowel geschikt voor droog als vet haar. Het is ook te gebruiken bij roos en houdt luizen weg. Je kunt er ook een te droge hoofdhuid mee verhelpen, het werkt verfrissend, prikkelt de haarzakjes en stimuleert de groei.

Rozenbloemen
De rozenblaadjes geven een zachte intensieve en lieflijk geurende etherische olie. Ze hebben ongeveer 400 geurmoleculen waarvan er tot nu toe pas 30 geanalyseerd zijn. Het is zeer waardevol en duur, omdat voor 1 liter olie 4000 kg rozenblaadjes nodig zijn. Het is uitermate geschikt voor droge, gevoelige huid. Het versterkt en reduceert rimpels, beschermt tegen vrije radicalen, heeft een ontstekingsremmende werking. Het bevordert de zelfregeneratie en versterkt de bescherming van de huid. het wordt in de haarverzorging gebruikt voor vocht, glans en soepelheid.

Rozengeranium
Rozengeranium wordt in de huidverzorging toegepast vanwege de aangename geur (tussen de zoetheid van rozen en de scherpte van bergamot), de samentrekkende en antiseptische eigenschappen en voor het evenwicht herstellende effect op de talgproductie. Daardoor is de olie geschikt voor een huid die extreem droog of extreem vet is, maar ook voor een droge huid met vettige plekken. Bevordert tevens een spoedige genezing.

Salie
Oorspronkelijk uit het gebied rond de middellandse zee, maar groeit nu bijna overal ter wereld.
behalve de olie wordt ook het hydrolaat gebruikt tegen bacteriën, schimmel en virussen, het helpt tegen acne, onreine en zeer vette hoofdhuid. het is ook een component in deodoriserende producten.

Schellak
Schellak wordt gewonnen uit de door jonge luizen verlaten schildjes. die door de moeder gemaakt worden. Schellak vormt een natuurlijk alternatief voor synthetische harsen. Schellak is in levensmiddelen (bestanddeel E 904) en farmaceutica onschadelijk voor de gezondheid en biologisch afbreekbaar. Schellak is niet in water oplosbaar, maar zwelt op als het in contact komt met water. Schellak is wel oplosbaar in alcohol en op die manier bruikbaar voor OLIEBE® haarspray. Om residuen van schellak in het haar (wit laagje na het wassen) zoveel mogelijk te voorkomen wordt een combinatie van schellak, zijdeproteïnen en Alantstijfsel gebruikt.

Steenzout
Steenzout is een sedimentgesteente, een zeer oud zout, dat oorspronkelijk uit zeewater ontstaan is en onder de grond als zoutvoorraad is opgeslagen. Het is de grondstof voor ongeveer 70 % van het door ons in de keuken gebruikte zout. Het heeft een reinigende, ontslakkende en ontstekingsremmende werking, reguleert de vochthuishouding en vermindert jeuk.

Suikertenside
OLIEBE gebruikt suikertenside als was actieve stof. De aard van was actieve stoffen is bepalend voor de milieu-impact. Zowel de winning en het transport van aardolie, alsook de grootschalige productie van kokos- en palmolie met veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn bezwaarlijk voor het milieu. Beter zijn tensiden van plantaardige olien die daardoor biologisch afbreekbaar zijn en het milieu daardoor niet belasten.

Teunisbloemolie
De olie uit de zaden van teunisbloem is rijk aan onverzadigde vetzuren. Door de bijzondere samenstelling kunnen ontstekingen in het lichaam gunstig worden beïnvloed. De symptomen van neurodermitis kunnen door het innemen of via de huid absorberen verlicht worden. Ook uitwendig te gebruiken bij huidschilfers, roodheid van de huid, psoriasis en droge huid. 

Tarweproteïne
Tarweproteïne wordt uit tarweeiwit gewonnen en beschermt tegen kou, wind en hitte, houdt het vocht vast en verbetert de kambaarheid van het haar. Het helpt bij genezingsprocessen, maakt de huid strak en verzorgt het haar. Het beschermt ook tegen de warmte van de föhn. Tarweproteïne hecht zich in de keratine schubbenlaag, verstevigt het haar door een hoog percentage cystine* en revitaliseert het haar. Het laat het glanzen en houdt kleur vast door ook een laagje om het haar te vormen.
* Cysteïne (Cys) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Wanneer het aan lucht wordt blootgesteld oxideert het om cystine te vormen. Cistine is een belangrijk bestanddeel van haar en skelet.

Thuja
De altijd groene Thuja (levensboom) is een cipres. De naam levensboom is te danken aan de indianen, die ontdekkingsreizigers leerden de plant tegen scheurbuik te gebruiken. Uit de boom wordt etherische olie gewonnen die medicinaal en in parfums wordt toegepast. De olie heeft een bittere balsemachtige geur. Thuja is bacterie-, schimmel- en zwam dodend. Thuja wordt door de farmaceutische industrie gebruikt in desinfecterende sprays.

Xanthaan gom
Xanthaan gom is een natuurlijk polysaccharide, gemaakt door de bacterie xanthomonas campestris uit suiker en melasse. Xanthaangom wordt vooral gebruikt als verdikkings- en bindmiddel, maar ook als stabilisator en emulgator. Het levert koud en in een kleine concentratie een goede viscositeit op.

Ylang Ylang
De etherische olie van Ylang Ylang helpt bij snel afbrekend, droog en futloos haar, werkt ontspannend op geïrriteerde huid. Het heeft een zoete, zachte, bloemige geur en wordt daarom graag in parfum gebruikt. De geur werkt balancerend, remmend bij agressie en verleend innerlijke zekerheid. In de huid en haarverzorging wordt de vochtigheid gevende, antiseptische en schimmelwerende werking van de olie zeer gewaardeerd.

Zwarte kummel
Komt uit het Midden-Oosten, India, Griekenland en Turkije. Daar wordt het o.a. in brood en gebak gebruikt. Het wordt door koude persing tot olie verwerkt. Het werkt anti allergisch, ontstekingsremmend en licht antibacterieel. De meervoudig onverzadigde vetzuren reguleren verhoorning van de huid en helpen de barrière de vochthuishouding op orde te houden. Verder werkt het slijmoplossend, pijnstillend en ontkrampend.

Zijde proteïne
De rups van de zijdevlinder (Bombyx mori) maakt haar cocon van zijde. Nadat de vlinder is uitgevlogen wordt de pure zijde door hydrolyse onder zorgvuldige condities omgezet in zijdeproteïne. Menselijk haar bestaat uit 19 aminozuren. Zijde bestaat uit ongeveer 17 dezelfde aminozuren die in haar te vinden zijn. Zijdeproteïne dringt diep in de huid en het haar, verzorgt en herstelt van binnen uit. Het helpt tegen uitdroging, maakt haar gladder en laat het glanzen. Zijdeproteïne verzorgt droog, beschadigd haar, bindt vocht, geeft volume, flexibiliteit en verbetert de structuur van het haar. Hierdoor is het haar gemakkelijk te kammen.